Skip to content Skip to footer
Årsager, symptomer, behandling og forebyggelse

Rodbehandling i Randers

Rodbehandling er en tandbehandling udført for at redde en tand med en beskadiget, inficeret eller død tandnerve. Det indebærer fjernelse af det inficerede væv fra tandens indre kanaler, rengøring og fyldning af kanalerne for at forhindre yderligere infektion og genoprettelse af tandens struktur.

1. Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling er en avanceret tandbehandling, der udføres for at redde en tand, hvis tandnerven er beskadiget, inficeret eller død. Dette kan ske som følge af alvorlige kariesangreb, traumer på tanden eller gentagne tandproblemer. Under en rodbehandling fjerner tandlægen det inficerede eller døde væv fra tandens indre kanaler, rengør kanalerne grundigt og fylder dem derefter med en rodfyldning for at forhindre yderligere infektion og bevare tandens struktur og funktion.

https://www.dansketandplejere.dk/

2. Hvornår foretages rodbehandling?

Du kan have brug for en rodbehandling, hvis du oplever symptomer på tandnervesygdom, såsom alvorlig og konstant tandpine, øget følsomhed over for varme eller kolde drikkevarer, hævelse omkring tanden eller tandkødet, eller en mørkning af tanden. Disse symptomer indikerer, at tandnerven er kompromitteret, og at en rodbehandling muligvis er nødvendig for at redde tanden fra yderligere skade eller tab.

3. Hvilke symptomer er der på en beskadiget, blotlagt eller død tandnerve?

Symptomer på en beskadiget, blotlagt eller død tandnerve kan variere, men typiske tegn inkluderer alvorlig og vedvarende tandpine, især når du tygger eller bider ned, øget følsomhed over for temperaturændringer i mundhulen, hævelse eller ømhed omkring tanden eller tandkødet, samt en ændring i farven på tanden til en grålig eller mørk nuance. Hvis du oplever disse symptomer, skal du søge tandlægehjælp så hurtigt som muligt for en vurdering og passende behandling.

https://www.dansketandplejere.dk/

4. Hvordan udføres rodbehandling?

Under en rodbehandling udføres flere trin for at redde tanden og lindre smerten. Først lokaliserer tandlægen det berørte område og bedøver området omkring tanden for at sikre, at du ikke føler smerte under proceduren.

Man tager altid et røntgenbillede for at bekræfte teori om betændelse, og få helhedsvurdering på tandstatus. Med en rodbehandling, kan man med nogle små file fjerne det betændte nervevæv, som findes i nerverummet beliggende i rodkanalerne. Derefter skylles og renses kanalerne inden de lukkes af med en rodfyldning. Kontrol røntgen for rodfyldningens udstrækning udføres, og der laves efterfølgende en plastfyldning på tyggefladen.
Der anbefales altid en kronebehandling på rodbehandlede tænder, da disse bliver svækkede og mere glas-skøre når nerveforsyningen ikke eksisterer. Endvidere kan der til tider komme meget stor farveforskel på almindelige nerveforsynede tænder og rodbehandlede tænder.

De rodbehandlede tænder bliver ofte mere mørke. Man kan foretage intern blegning for at afhjælpe dette, men ofte er der samtidig svækkelse pga. større fyldning, og så får tanden en bedre prognose med kronebehandling efter en 6-12 måneders observations periode.

5. Er en rodbehandling smertefuld?

Moderne rodbehandlinger udføres normalt under lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du ikke bør føle smerte under selve behandlingen. Nogle patienter kan dog opleve let ubehag eller følelse af tryk, men dette er normalt minimalt og kan lindres med passende smertestillende medicin og rådgivning fra tandlægen. Det er vigtigt at kommunikere eventuelle bekymringer eller ubehag med din tandlæge, så de kan træffe foranstaltninger for at gøre behandlingen så behagelig som muligt for dig. Du kan vælge os til skånsom rodbehandling i Randers.

Ofte stillede spørgsmål

Rodbetændelse opstår, når bakterier trænger ind i tandens indre kanaler og forårsager en infektion i tandnerven. Dette kan føre til smerte, hævelse og ubehag og kræver normalt en rodbehandling for at løse problemet.

Rodspidsbetændelse opstår, når en infektion i tandnerven spreder sig ud over tandens rodspids og ind i det omgivende væv. Dette kan føre til alvorlig smerte, hævelse og i nogle tilfælde dannelse af en byld. En rodbehandling er normalt nødvendig for at behandle rodspidsbetændelse og forhindre yderligere komplikationer.

Selvom komplikationer efter en rodbehandling er sjældne, kan der opstå problemer som infektion, smerter eller en mislykket rodbehandling, der kræver yderligere tandbehandling. Det er vigtigt at følge tandlægens anvisninger om pleje efter behandlingen for at minimere risikoen for komplikationer.

Efter en rodbehandling kan du opleve nogle midlertidige symptomer såsom ømhed eller følsomhed i tanden og området omkring den. Det er vigtigt at undgå at tygge på den behandlede tand, indtil den er fuldt restaureret med en krone eller fyldning. Følg også alle tandlægens anbefalinger om pleje og hygiejne for at sikre en vellykket bedring.

I nogle tilfælde kan en rodfyldning blive beskadiget eller svække med tiden, hvilket kan føre til behovet for udskiftning. Det kaldes en revision. Din tandlæge vil overvåge tilstanden af din rodfyldning under regelmæssige kontrolbesøg og anbefale udskiftning, hvis det er nødvendigt for at bevare tandens sundhed og funktion.

KONTAKT OS I DAG

Lad os forbedre din tandpleje

Vores team er her for at guide dig hele vejen.

Uanset om du har spørgsmål, ønsker at planlægge en aftale eller drøfte individuelt tilpassede behandlingsmuligheder, er kontakten til os det første skridt mod et sundere smil.

Kontakt os i dag, og lad os starte din tandplejerejse sammen.

351A9276_web
Dine bekymringer bliver besvare

Har du spørgsmål? Find svar her.

Udforsk vores FAQ-sektion for hurtige svar på almindelige spørgsmål om behandlinger, aftaler og tandpleje. Hvis du ikke kan finde det, du leder efter, er du velkommen til at kontakte os!

Vi glæder os til at byde dig velkommen til vores klinik og sørge for den bedste pleje af dig. Du kan finde information omkring dit første besøg på denne side. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du gerne vil booke en aftale.

Vi gør vores bedste for at få dig til at føle dig tryg og rolig under dit besøg og tager alle mulige forholdsregler for at hjælpe dig med at føle dig rolig. Du kan læse mere om, hvordan vi gør det på denne side.

Som udgangspunkt betaler man for den behandling man får, når denne ydelse er udført. Der findes dog mange forskellige typer af tandforsikringer, man kan tegne for at nedsætte risikoen for en stor økonomisk udgift til tandbehandling. Vi synes det er en personlig sag hvilke forhold man måtte ønske, og vælger derfor ikke at give anbefaling til en specifik forsikring.
En anden mulighed for at sikre at man kan finansiere sin tandbehandling, er at oprette en a konto indbetaling pr. måned til klinikken, og på den måde spare op til behandlingen. Så vil en regning på kommende tandbehandling ikke føles så overvældende, hverken før eller efter ydelsen er foretaget.
Man kan også altid snakke med sin bank om lån til tandbehandling. Vi har desværre ikke mulighed for at agere bank, og tilbyde afbetaling på månedsbasis igennem flere år, men vi kan i nogle tilfælde dele betalingen lidt op.

Det er altid muligt at få en akut tid til vurdering af årsag til tandpine.
Det er dog ikke altid, der selvsamme dag er tid nok til den nødvendige behandling af årsagen til tandpinen. Men så kan der informeres om årsagen til smerten og instrueres i renhold, samt evt. medgives recept på smertestillende medicin, og/eller antibiotika.

Smerte er som oftest mere acceptabel hvis man kender årsagen. Men tandpine kan virkelig være meget smertefuldt, og der kan være mange forskellige årsager til smerten. Vi har stor forståelse for, at der kan være meget stor variation af smertetærskel, og smerte håndteres også ofte meget individuelt. I nogle tilfælde kan renhold med klorhexidin opløsning, et lille depot af tandpasta eller små slurke med koldt vand være let momentant afhjælpende, i perioden op til den aftalte tid til vurdering af årsag til tandpinen.

Vi er mennesker der arbejder med mennesker, og selvom vi prøver at
planlægge behandlinger i et tidsperspektiv, så kan det blive nødvendigt at
indsættes en nødpatient med smerter, eller der kan opstå komplikationer i en
behandling, der forårsager ændring i behandlingen, så tidsrammen sprænges.
Vi bestræber os på at dette undgås og forsøger at holde ventetider på et
minimum, og beder på forhånd om undskyld ved forsinkelse.

Udenfor klinikkens åbningstid:
Kontakt Tandlægevagten, der tilbyder akut tandlægehjælp i weekend og på
helligdage: Tandlægevagten Århus, Valdemarsgade 1 D, Stuen th., 8000
Århus C. Tlf: 23620201

Tandlægevagten har til huse på Brobjergskolen tæt ved Musikhuset og
Rådhuset.
Åbningstider: Fredag kl. 18-21, Lørdag, Søndag og Helligdage kl. 10-13.
Indenfor klinikkens Åbningstid:
Ring til os, og forklar problemet !
Ved akut smerte kan man altid få en Nødtid !

Ud fra nationale kliniske retningslinjer som Sundhedsstyrrelsen har udarbejdet, får alle patienter foretaget en risikovurdering. Man kan vurderes i kategorierne: Rød, Gul og Grøn. Ud fra disse kategorier vurderer tandlægen, hvor ofte patienten skal have foretaget et eftersyn af tænderne.

Grøn patient: Klinisk sund patient uden aktiv sygdom i mundhulen. Der er lav risiko for udvikling af ny sygdom i tænderne, og interval for undersøgelse kan sættes mellem 12 -24 mdr.

Gul Patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du og tandlægen med samlet indsats  vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand. Interval for undersøgelse kan sættes typisk mellem 3-8 mdr.

Rød patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du ikke vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand, trods en samlet indsats med tandlægen. Interval for undersøgelse sættes typisk mellem 1-3 mdr.

Klinikinformation

Niels Brocks Gade 8, 
Randers C, 8900

Hvorfor vælge os?

Beliggende i hjertet af Randers tilbyder vores klinik et omfattende udvalg af tandpleje tjenester. Med fokus på empati giver vores dedikerede team enestående pleje i moderne og indbydende faciliteter. Din vej mod mundsundhed begynder hos os, hvor kvalitet møder medfølelse.

Tandlægerne Mediehuset © 2024. All Rights Reserved.