Skip to content Skip to footer
Årsager, symptomer, behandling og forebyggelse

Hvad er fyldningsterapi?

Fyldningsterapi er en tandbehandling, som foretages i forskellige sammenhæng. Ofte i forbindelse med tandsygdommen caries, bedre kendt som huller i tænderne, men også andre tilstande som fx. fraktur af en tand. Formålet med behandlingen er at genoprette tandens form, styrke og funktion.

1. Hvad er en fyldning?

En fyldning består af et materiale, som kan erstatte tandben og forsegle tænder der pga. sygdom eller skade er blevet svækkede. Ved cariesbehandling fjerner tandlægen den del af tanden som er ramt af caries. Herefter rengøres tanden før hullet fyldes med et fyldning, typisk bestående af plast.

https://www.dansketandplejere.dk/

2. Hvorfor skal jeg have lavet en fyldning?

Du kan have brug for en fyldning, hvis du har hullet erstattes med caviteten eller knækket en tand. Uden behandling kan caviteter i tænderne blive større og føre til alvorlige tandproblemer, såsom tandpine, infektion eller endda tandtab. En fyldning hjælper med at forhindre yderligere progression af sygdom, genoprette tandens integritet samt forhindre ubehag og smerte.

3. Hvad er symptomerne på, at jeg har brug for en fyldning?

  • Smerter eller ubehag ved tygning.
  • Følsomhed over for varme eller kolde fødevarer og drikke.
  • En skarp smerte, når du indtager søde, sure eller klæbrige fødevarer.
  • Synlig ændring af farve og struktur på tandens overflasde.
  • Følsomhed over for tryk på den berørte tand.
  • Hulrum eller revner, der kan ses eller føles med tungen.
  • En uventet smag eller lugt fra munden.
https://www.dansketandplejere.dk/

4. Hvilke former for fyldninger findes der?

Der er flere typer fyldningsmaterialer til rådighed, herunder plastfyldninger (komposit), sølvfyldninger (amalgam), guldfyldninger, metalkeramiske fyldninger og fuldkeramiske fyldninger. Hver type fyldning har sine egne fordele og ulemper, og valget afhænger af faktorer som æstetik, holdbarhed og omkostninger.

Plast:
Det af sundhedsstyrelsen anviste materiale til almindelig fyldningsterapi er plast. Derfor anvendes plast som standard materiale ved fyldningsterapi. Der er særlige forudsætninger som skal være opfyldt for at sikre en tæt plastfyldning. Fyldningsterapi med plast kræver tørlægning af kavitet, og kan dette ikke opnåes, vil man på rette indikationer vælge fyldningsmateriale så som Glas Ionomer og Sølv Amalgam.

Glas ionomer (GI):
Anvendes hvis fuldstændig tørlægning ikke helt er mulig, da dette godt kan tåle let fugtighed. Det kan f. eks. Være i kanten af en dyb fyldningskavitet. Desuden anvendes det ofte ved fyldningsterapi af tænder med emalje defekter så som f.eks dental flurose, der kan gøre tandoverfladen mere porøs og dermed give større risiko for at overfladen smuldrer og fyldningen frakturerer.

Sølv amalgam(SA):
Anvendes ikke i nær så stor målestok som tidligere, pga. den milijømæssige risiko.
Det er legalt at anvende Sølv Amalgam til fyldningsterapi på følgende indikationer:
– Fugtigt miljø der ikke kan tørlægges efter forskrifterne.
– Stor uunderstøttet afstand til nabotand
– Områder der er utilgængelig for anvendelse af andet materiale.

5. Kan jeg opleve symptomer eller ømhed efter behandling?

Vi tilbyder skånsom fyldningsterapi i Randers hos Tandlægerne Mediehuset. Dog kan du opleve symptomer som følsomhed over for varme eller kolde fødevarer, ømhed i tandkødet eller øget tandfølsomhed midlertidigt efter at have fået foretaget fyldningsterapi. Disse symptomer bør normalt aftage inden for få dage. Nogle patienter kan også opleve en lille grad af ømhed eller isning i det behandlede område i en kort periode. Dette kan skyldes anvendelse af matrice anlæg under behandlingen.

Kontakt din tandlæge, hvis du oplever vedvarende eller alvorlige smerter efter behandlingen, da dette kan indikere behovet for yderligere vurdering og behandling.

Ofte stillede spørgsmål

Alle de forskellige typer tænder kan repareres med en fyldning, men tandlægen vil vurdere tandens tilstand for at afgøre, om en fyldning er den mest passende behandling. Tænder med udbredt cariesangreb eller store skader kan have behov for en behandling omfattende af flere dele, fx. er en rodbehandling nødvendig hvis tandens nerve er blevet involveret. Generelt er tidlig behandling vigtig for at bevare så meget af den naturlige tandstruktur som muligt.

Holdbarheden af en fyldning afhænger af flere faktorer, herunder typen af fyldningsmateriale, placeringen af fyldningen og din mundhygiejnepraksis. Generelt kan en fyldning fungere i mange år, men det kan blive nødvendigt at udskifte eller reparere fyldningen over tid.

Hvis du opdager, at din fyldning er løs eller beskadiget, skal du hurtigst muligt kontakte din tandlæge, for at få fyldningen efterset. Undladelse af fyldningsterapi kan medføre udvikling af sygdom og dermed større skade på tanden. Det kan give et øget behandlings behov, med fysiske gener samt øget økonomisk udgift.

Efter en fyldningsbehandling kan du opleve midlertidige symptomer som følsomhed over for varme eller kolde fødevarer, ømhed i tandkødet eller øget tandfølsomhed. Disse symptomer bør normalt aftage inden for få dage. Kontakt din tandlæge, hvis du oplever vedvarende eller alvorlige smerter efter behandlingen.

Hvis du efter fyldningsterapi oplever en ændring af dit bid eller at fyldningen på en tand føles for høj, så skal du kontakte klinikken for at få tilpasset dit bid, for at undgå ømhed og problemer hermed.

Der er ikke evidens for det, men vi ser tit at der kommer små mikro revner (infraktioner) i tæt forbindelse med ændring af Sølvamalgams overflade med tiden. Dette kan forklares med ændring af fyldningsoverfladen med tiden, som derved forårsager at denne vokser lidt. Den ellers ueftergivelige tandsubstans må give sig til sidst, og dette kan måske være forklaringen på at vi ofte ser større eller mindre stykker ellers sund tandsubstans frakturer af.

dette kan måske være forklaringen på at vi ofte ser større

Hvis man oplever smertejag ved tygning på tand med infraktioner i forbindelse med en ældre sølv amalgam fyldning, så anbefaler vi henvendelse til receptionen for tidsbestilling til udskiftning af fyldning til plast. Plasten går i fysisk forbindelse med tandsubstansen, og er derfor medvirkende til at holde på de tandflader der er udsatte for frakturer. I særlige tilfælde vil man måske vælge at overdække en tyggeknude med plast, for at nedsætte frakturrisiko.

KONTAKT OS I DAG

Lad os forbedre din tandpleje

Vores team er her for at guide dig hele vejen.

Uanset om du har spørgsmål, ønsker at planlægge en aftale eller drøfte individuelt tilpassede behandlingsmuligheder, er kontakten til os det første skridt mod et sundere smil.

Kontakt os i dag, og lad os starte din tandplejerejse sammen.

351A9276_web
Dine bekymringer bliver besvare

Har du spørgsmål? Find svar her.

Udforsk vores FAQ-sektion for hurtige svar på almindelige spørgsmål om behandlinger, aftaler og tandpleje. Hvis du ikke kan finde det, du leder efter, er du velkommen til at kontakte os!

Vi glæder os til at byde dig velkommen til vores klinik og sørge for den bedste pleje af dig. Du kan finde information omkring dit første besøg på denne side. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du gerne vil booke en aftale.

Vi gør vores bedste for at få dig til at føle dig tryg og rolig under dit besøg og tager alle mulige forholdsregler for at hjælpe dig med at føle dig rolig. Du kan læse mere om, hvordan vi gør det på denne side.

Som udgangspunkt betaler man for den behandling man får, når denne ydelse er udført. Der findes dog mange forskellige typer af tandforsikringer, man kan tegne for at nedsætte risikoen for en stor økonomisk udgift til tandbehandling. Vi synes det er en personlig sag hvilke forhold man måtte ønske, og vælger derfor ikke at give anbefaling til en specifik forsikring.
En anden mulighed for at sikre at man kan finansiere sin tandbehandling, er at oprette en a konto indbetaling pr. måned til klinikken, og på den måde spare op til behandlingen. Så vil en regning på kommende tandbehandling ikke føles så overvældende, hverken før eller efter ydelsen er foretaget.
Man kan også altid snakke med sin bank om lån til tandbehandling. Vi har desværre ikke mulighed for at agere bank, og tilbyde afbetaling på månedsbasis igennem flere år, men vi kan i nogle tilfælde dele betalingen lidt op.

Det er altid muligt at få en akut tid til vurdering af årsag til tandpine.
Det er dog ikke altid, der selvsamme dag er tid nok til den nødvendige behandling af årsagen til tandpinen. Men så kan der informeres om årsagen til smerten og instrueres i renhold, samt evt. medgives recept på smertestillende medicin, og/eller antibiotika.

Smerte er som oftest mere acceptabel hvis man kender årsagen. Men tandpine kan virkelig være meget smertefuldt, og der kan være mange forskellige årsager til smerten. Vi har stor forståelse for, at der kan være meget stor variation af smertetærskel, og smerte håndteres også ofte meget individuelt. I nogle tilfælde kan renhold med klorhexidin opløsning, et lille depot af tandpasta eller små slurke med koldt vand være let momentant afhjælpende, i perioden op til den aftalte tid til vurdering af årsag til tandpinen.

Vi er mennesker der arbejder med mennesker, og selvom vi prøver at
planlægge behandlinger i et tidsperspektiv, så kan det blive nødvendigt at
indsættes en nødpatient med smerter, eller der kan opstå komplikationer i en
behandling, der forårsager ændring i behandlingen, så tidsrammen sprænges.
Vi bestræber os på at dette undgås og forsøger at holde ventetider på et
minimum, og beder på forhånd om undskyld ved forsinkelse.

Udenfor klinikkens åbningstid:
Kontakt Tandlægevagten, der tilbyder akut tandlægehjælp i weekend og på
helligdage: Tandlægevagten Århus, Valdemarsgade 1 D, Stuen th., 8000
Århus C. Tlf: 23620201

Tandlægevagten har til huse på Brobjergskolen tæt ved Musikhuset og
Rådhuset.
Åbningstider: Fredag kl. 18-21, Lørdag, Søndag og Helligdage kl. 10-13.
Indenfor klinikkens Åbningstid:
Ring til os, og forklar problemet !
Ved akut smerte kan man altid få en Nødtid !

Ud fra nationale kliniske retningslinjer som Sundhedsstyrrelsen har udarbejdet, får alle patienter foretaget en risikovurdering. Man kan vurderes i kategorierne: Rød, Gul og Grøn. Ud fra disse kategorier vurderer tandlægen, hvor ofte patienten skal have foretaget et eftersyn af tænderne.

Grøn patient: Klinisk sund patient uden aktiv sygdom i mundhulen. Der er lav risiko for udvikling af ny sygdom i tænderne, og interval for undersøgelse kan sættes mellem 12 -24 mdr.

Gul Patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du og tandlægen med samlet indsats  vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand. Interval for undersøgelse kan sættes typisk mellem 3-8 mdr.

Rød patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du ikke vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand, trods en samlet indsats med tandlægen. Interval for undersøgelse sættes typisk mellem 1-3 mdr.

Klinikinformation

Niels Brocks Gade 8, 
Randers C, 8900

Hvorfor vælge os?

Beliggende i hjertet af Randers tilbyder vores klinik et omfattende udvalg af tandpleje tjenester. Med fokus på empati giver vores dedikerede team enestående pleje i moderne og indbydende faciliteter. Din vej mod mundsundhed begynder hos os, hvor kvalitet møder medfølelse.

Tandlægerne Mediehuset © 2024. All Rights Reserved.