Skip to content Skip to footer
Årsager, symptomer, behandling og forebyggelse

Rutinetjek af tænder
i Randers

Vores skånsom rutinemæssige tandeftersyn omfatter en grundig gennemgang af tænder og mundhule for at identificere og behandle problemer tidligt. Ved fokuserede eftersyn adresserer vi specifikke tandproblemer med skræddersyede behandlinger og efterfølgende opfølgning.

1. Hvad indebærer et rutinemæssigt tandeftersyn?

Et rutinemæssigt tandeftersyn er afgørende for at opretholde en god mundhygiejne og forebygge tandproblemer. Under dette eftersyn vil en behandler udføre en omfattende gennemgang af dine tænder, mundhule og tyggefunktion. Dette kan omfatte en undersøgelse for huller i tænderne, slid, inflammation, mikro revner og tandkødssygdomme. Vores mål er at identificere eventuelle problemer tidligt og tilbyde dig en passende behandlingsplan.

https://www.dansketandplejere.dk/

2. Hvilken slags undersøgelse har jeg brug for?

En undersøgelse ved Tandlægerne Mediehuset kan være:

  • Diagnostisk grundundersøgelse (DG):
    Denne anvendes ved nye patienter. Undersøgelsen består af en Status registrering af tidligere restaureringer i tænderne, samt grundig gennemgang af tænderne for registrering af caries, gingivitis og patologiske pocher. Desuden foretages vurdering af kæbeled, tyggefunktion og slimhinderne i munden. Undersøgelsen følges op med Forebyggende information og behandling (FIB) og Tandrensning (TDR).
  • Status undersøgelse (SUS):
    Denne er en omtrend årlig undersøgelse af patienter tilknyttet klinikken, med grundig gennemgang af tænderne for registrering af caries, gingivitis og patologiske pocher. Desuden foretages vurdering af kæbeled, tyggefunktion og slimhinderne i munden. Undersøgelsen følges op med Forebyggende information og behandling (FIB) og Tandrensning (TDR).
  • Fokuseret undersøgelse (FU):
    Dette er en kontrol undersøgelse, ofte med et særligt fokus som f.eks. Caries, Gingivitis, Parodontose eller andet. Der vurderes på udvikling siden sidst, og besluttes om andre tiltag er nødvendige for evt. bedring af forhold. Undersøgelsen følges op af Tandrensning (TDR).

Undersøgelserne SUS og DG følges altid op med grundig forklaring på årsag til registrerede sygdomssymptomer i mundhulen, desuden anvises profylaktiske remedier og instrueres i teknikker for anvendelse, der kan afhjælpe sygdomssymptomer.

Ud fra nationale kliniske retningslinjer som Sundhedsstyrrelsen har udarbejdet, får alle patienter foretaget en risikovurdering. Man kan vurderes i kategorierne: Rød, Gul og Grøn. Ud fra disse kategorier vurderer tandlægen, hvor ofte patienten skal have foretaget et eftersyn af tænderne.

3. Hvorfor er det vigtigt at få regelmæssige tandeftersyn?

Regelmæssige tandeftersyn er afgørende for at opretholde en god mundsundhed og forebygge potentielt alvorlige tandproblemer. Ved at deltage i rutinemæssige eftersyn kan vi identificere og behandle problemer tidligt, hvilket kan forhindre, at de udvikler sig til mere omfattende og dyre problemer. Derudover giver regelmæssige eftersyn os mulighed for at tilpasse vores rådgivning og behandlingsplaner til dine individuelle behov.

https://www.dansketandplejere.dk/

4. Hvornår udføres et fokuseret kontrol eftersyn?

Et fokuseret eftersyn udføres, når der under statusundersøgelse er fundet en tilstand, der kræver ekstra opmærksomhed eller behandling. Dette kan være tilfældet, hvis vi observerer specifikke problemer såsom blødende tandkød, en enkelt tand med mistænkt hul, eller andre symptomer på potentielle tandproblemer. Ved en fokuseret kontrol undersøgelse vil vi koncentrere os om at undersøge og behandle disse specifikke problemer.

5. Hvad kan jeg forvente efter et fokuseret eftersyn?

Efter en fokuseret undersøgelse vil vores behandler give dig detaljerede råd og instruktioner om, hvordan du bedst kan håndtere de identificerede problemer. Dette kan omfatte ændringer i din tandplejerutine derhjemme, brug af specifikke produkter eller yderligere behandlinger, der kan være nødvendige. Vi vil også planlægge eventuelle efterfølgende opfølgning for at sikre, at problemet er blevet håndteret effektivt og forhindre, at det vender tilbage.

Ofte stillede spørgsmål

Grøn patient: Klinisk sund patient uden aktiv sygdom i mundhulen. Der er lav risiko for udvikling af ny sygdom i tænderne, og interval for undersøgelse kan sættes mellem 12 -24 mdr. Gul Patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du og tandlægen med samlet indsats  vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand. Interval for undersøgelse kan sættes typisk mellem 3-8 mdr. Rød patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du ikke vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand, trods en samlet indsats med tandlægen. Interval for undersøgelse sættes typisk mellem 1-3 mdr.

Gennem en god tandplejerutine derhjemme, herunder regelmæssig tandbørstning, brug af tandtråd og sund kost, hvor bl. a. begrænsning af sukkerindtag har en forebyggende faktor.

Vores behandler kan evaluere din individuelle risiko for tandproblemer og anbefale ekstra forebyggende tiltag baseret på dine specifikke behov og tandsundhed.

Ubehandlet tandkødsbetændelse kan føre til løse tænder samt tandtab. Tandkødssygdom øger risiko for alvorlige sundhedsproblemer fx. i forbindelse med som hjertekarsygdomme og diabetes.

Udover at overholde regelmæssige tandlægebesøg kan du forbedre din mundhygiejne ved at bruge tandtråd og tandbørste korrekt samt undgå skadelige vaner som rygning og overdrevent sukkerforbrug.

Hvis du har symptomer fra tænderne eller observeret en ændring i mundhulen er det en god ide at bestille en konsultation for at få det tilset af en tandlæge. 

KONTAKT OS I DAG

Lad os forbedre din tandpleje

Vores team er her for at guide dig hele vejen.

Uanset om du har spørgsmål, ønsker at planlægge en aftale eller drøfte individuelt tilpassede behandlingsmuligheder, er kontakten til os det første skridt mod et sundere smil.

Kontakt os i dag, og lad os starte din tandplejerejse sammen.

351A9276_web
Dine bekymringer bliver besvare

Har du spørgsmål? Find svar her.

Udforsk vores FAQ-sektion for hurtige svar på almindelige spørgsmål om behandlinger, aftaler og tandpleje. Hvis du ikke kan finde det, du leder efter, er du velkommen til at kontakte os!

Vi glæder os til at byde dig velkommen til vores klinik og sørge for den bedste pleje af dig. Du kan finde information omkring dit første besøg på denne side. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har flere spørgsmål eller hvis du gerne vil booke en aftale.

Vi gør vores bedste for at få dig til at føle dig tryg og rolig under dit besøg og tager alle mulige forholdsregler for at hjælpe dig med at føle dig rolig. Du kan læse mere om, hvordan vi gør det på denne side.

Som udgangspunkt betaler man for den behandling man får, når denne ydelse er udført. Der findes dog mange forskellige typer af tandforsikringer, man kan tegne for at nedsætte risikoen for en stor økonomisk udgift til tandbehandling. Vi synes det er en personlig sag hvilke forhold man måtte ønske, og vælger derfor ikke at give anbefaling til en specifik forsikring.
En anden mulighed for at sikre at man kan finansiere sin tandbehandling, er at oprette en a konto indbetaling pr. måned til klinikken, og på den måde spare op til behandlingen. Så vil en regning på kommende tandbehandling ikke føles så overvældende, hverken før eller efter ydelsen er foretaget.
Man kan også altid snakke med sin bank om lån til tandbehandling. Vi har desværre ikke mulighed for at agere bank, og tilbyde afbetaling på månedsbasis igennem flere år, men vi kan i nogle tilfælde dele betalingen lidt op.

Det er altid muligt at få en akut tid til vurdering af årsag til tandpine.
Det er dog ikke altid, der selvsamme dag er tid nok til den nødvendige behandling af årsagen til tandpinen. Men så kan der informeres om årsagen til smerten og instrueres i renhold, samt evt. medgives recept på smertestillende medicin, og/eller antibiotika.

Smerte er som oftest mere acceptabel hvis man kender årsagen. Men tandpine kan virkelig være meget smertefuldt, og der kan være mange forskellige årsager til smerten. Vi har stor forståelse for, at der kan være meget stor variation af smertetærskel, og smerte håndteres også ofte meget individuelt. I nogle tilfælde kan renhold med klorhexidin opløsning, et lille depot af tandpasta eller små slurke med koldt vand være let momentant afhjælpende, i perioden op til den aftalte tid til vurdering af årsag til tandpinen.

Vi er mennesker der arbejder med mennesker, og selvom vi prøver at
planlægge behandlinger i et tidsperspektiv, så kan det blive nødvendigt at
indsættes en nødpatient med smerter, eller der kan opstå komplikationer i en
behandling, der forårsager ændring i behandlingen, så tidsrammen sprænges.
Vi bestræber os på at dette undgås og forsøger at holde ventetider på et
minimum, og beder på forhånd om undskyld ved forsinkelse.

Udenfor klinikkens åbningstid:
Kontakt Tandlægevagten, der tilbyder akut tandlægehjælp i weekend og på
helligdage: Tandlægevagten Århus, Valdemarsgade 1 D, Stuen th., 8000
Århus C. Tlf: 23620201

Tandlægevagten har til huse på Brobjergskolen tæt ved Musikhuset og
Rådhuset.
Åbningstider: Fredag kl. 18-21, Lørdag, Søndag og Helligdage kl. 10-13.
Indenfor klinikkens Åbningstid:
Ring til os, og forklar problemet !
Ved akut smerte kan man altid få en Nødtid !

Ud fra nationale kliniske retningslinjer som Sundhedsstyrrelsen har udarbejdet, får alle patienter foretaget en risikovurdering. Man kan vurderes i kategorierne: Rød, Gul og Grøn. Ud fra disse kategorier vurderer tandlægen, hvor ofte patienten skal have foretaget et eftersyn af tænderne.

Grøn patient: Klinisk sund patient uden aktiv sygdom i mundhulen. Der er lav risiko for udvikling af ny sygdom i tænderne, og interval for undersøgelse kan sættes mellem 12 -24 mdr.

Gul Patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du og tandlægen med samlet indsats  vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand. Interval for undersøgelse kan sættes typisk mellem 3-8 mdr.

Rød patient: Patient med aktiv sygdom i tænder, tandkød eller mundhule, hvor tandlægen vurderer at du ikke vil kunne medvirke til en bedre sundhedstilstand, trods en samlet indsats med tandlægen. Interval for undersøgelse sættes typisk mellem 1-3 mdr.

Klinikinformation

Niels Brocks Gade 8, 
Randers C, 8900

Hvorfor vælge os?

Beliggende i hjertet af Randers tilbyder vores klinik et omfattende udvalg af tandpleje tjenester. Med fokus på empati giver vores dedikerede team enestående pleje i moderne og indbydende faciliteter. Din vej mod mundsundhed begynder hos os, hvor kvalitet møder medfølelse.

Tandlægerne Mediehuset © 2024. All Rights Reserved.