Årsager, symptomer, behandling og forebyggelse

Hvad er fyldninger?

En fyldning er en tandbehandling, hvor et hulrum forårsaget af karies eller tandforrådning fyldes med et materiale for at genoprette tandens form, styrke og funktion. Vi tilbyder skånsom fyldningsterapi i Randers.

1. Hvad er præcist en fyldning?

En fyldning er en tandbehandling, hvor et hulrum forårsaget af karies eller tandforrådning fyldes med et materiale for at genoprette tandens form, styrke og funktion. Under proceduren fjerner tandlægen først den inficerede eller beskadigede del af tanden og renser derefter området, før hullet fyldes med et passende fyldningsmateriale.

https://www.dansketandplejere.dk/

2. Hvorfor skal jeg have lavet en fyldning?

Du kan have brug for en fyldning, hvis du har et hulrum i tanden forårsaget af karies eller tandforrådning. Uden behandling kan hulrummet blive større og føre til mere alvorlige tandproblemer, såsom tandpine, infektion eller endda tandtab. En fyldning hjælper med at forhindre yderligere forrådnelse, genoprette tandens integritet og forhindre ubehag eller smerte.

3. Hvad er symptomerne på, at jeg har brug for en fyldning?

  • Smerter eller ubehag ved tygning eller bidning.
  • Følsomhed over for varme eller kolde fødevarer og drikke.
  • En skarp smerte, når du indtager søde, sure eller klebrige fødevarer.
  • Synlig mørkning eller misfarvning på tandens overflade.
  • Følsomhed over for tryk på den berørte tand.
  • Hulrum eller revner, der kan ses eller føles med tungen.
  • En uventet smag eller lugt fra munden, især hvis det er en inficeret tand.
https://www.dansketandplejere.dk/

4. Hvilke former for fyldninger findes der?

Der er flere typer fyldningsmaterialer til rådighed, herunder plastfyldninger (komposit), sølvfyldninger (amalgam), guldfyldninger, metalkeramiske fyldninger og fuldkeramiske fyldninger. Hver type fyldning har sine egne fordele og ulemper, og valget afhænger af faktorer som æstetik, holdbarhed og omkostninger.

Plast:
Det af sundhedsstyrelsen anviste materiale til almindelig fyldningsterapi er plast. Derfor anvendes plast som standard materiale ved fyldningsterapi. Der er særlige forudsætninger som skal være opfyldt for at sikre en tæt plastfyldning. Fyldningsterapi med plast kræver tørlægning af kavitet, og kan dette ikke opnåes, vil man på rette indikationer vælge fyldningsmateriale så som Glas Ionomer og Sølv Amalgam.

Glas ionomer (GI):
Anvendes hvis fuldstændig tørlægning ikke helt er mulig, da dette godt kan tåle let fugtighed. Det kan f. eks. Være i kanten af en dyb fyldningskavitet. Desuden anvendes det ofte ved fyldningsterapi af tænder med emalje defekter så som f.eks dental flurose, der kan gøre tandoverfladen mere porøs og dermed give større risiko for at overfladen smuldrer og fyldningen frakturerer.

Sølv amalgam(SA):
Anvendes ikke i nær så stor målestok som tidligere, pga. den milijømæssige risiko.
Det er legalt at anvende Sølv Amalgam til fyldningsterapi på følgende indikationer:
– Fugtigt miljø der ikke kan tørlægges efter forskrifterne.
– Stor uunderstøttet afstand til nabotand
– Områder der er utilgængelig for anvendelse af andet materiale.

5. Hvilke smerter og bivirkninger kan jeg få?

Efter en fyldningsbehandling kan du opleve midlertidige symptomer som følsomhed over for varme eller kolde fødevarer, ømhed i tandkødet eller øget tandfølsomhed. Disse symptomer bør normalt aftage inden for få dage. Nogle patienter kan også opleve en lille grad af ubehag eller ømhed i det behandlede område i en kort periode. Kontakt din tandlæge, hvis du oplever vedvarende eller alvorlige smerter efter behandlingen, da dette kan indikere behovet for yderligere vurdering og behandling.

Ofte stillede spørgsmål

De fleste tænder kan repareres med en fyldning, men tandlægen vil evaluere tandens tilstand for at afgøre, om en fyldning er den mest passende behandling. Tænder med omfattende karies eller skader kan kræve mere omfattende behandlinger som kroner eller rodbehandlinger. Generelt er tidlig behandling vigtig for at bevare så meget af den naturlige tandstruktur som muligt.

Holdbarheden af en fyldning afhænger af flere faktorer, herunder typen af fyldningsmateriale, placeringen af fyldningen og din mundhygiejnepraksis. Generelt kan en fyldning vare i mange år, men den kan blive nødt til at blive udskiftet eller repareres over tid.

Hvis du opdager, at din fyldning er løs eller beskadiget, skal du straks kontakte din tandlæge for at få det evalueret og repareres. Undladelse af at få en løs fyldning behandlet kan føre til yderligere skader på tanden.

Efter en fyldningsbehandling kan du opleve midlertidige symptomer som følsomhed over for varme eller kolde fødevarer, ømhed i tandkødet eller øget tandfølsomhed. Disse symptomer bør normalt aftage inden for få dage. Kontakt din tandlæge, hvis du oplever vedvarende eller alvorlige smerter efter behandlingen.

Hvis du føler, at din fyldning er for høj og forårsager ubehag eller ændringer i din bid, skal du kontakte din tandlæge for at få det justeret. En for høj fyldning kan forårsage problemer som tyggebesvær, tandfølsomhed og øget risiko for at beskadige tanden eller fyldningen. Din tandlæge kan nemt justere fyldningen for at genoprette din komfort og mundfunktion.

 
 
 

Der er ikke evidens for det, men vi ser tit at der kommer små mikro revner (Infractioner) i tæt forbindelse med ældre SA fyldninger. Dette kan måske forklares med let ændring af fyldningsoverfladen med tiden, som derved forårsager at denne vokser lidt. Den ellers ueftergivelige tandsubstans må give sig til sidst, og dette kan måske være med til af forklare, hvorfor vi ofte ser at større eller mindre stykker ellers sund tandsubstans frakturer af, i tæt forbindelse med ældre Sølv amalgam fyldninger.
Hvis man oplever smertejag ved tygning på tand med infractioner i forbindelse med enældre Sølv amalgam fyldning, så anbefaler vi henvendelse til receptionen for tidsbestilling til udskiftning af fyldning til plast. Plasten går i fysisk forbindelse med tandsubstansen, og er derfor medvirkende til at holde på de tandflader der er udsatte for frakturer. I særlige tilfælde vil man måske vælge at overdække en tyggeknude med plast, for at nedsætte frakturrisiko.

KONTAKT OS I DAG

Lad os forbedre din tandpleje

Vores team er her for at guide dig hele vejen.

Uanset om du har spørgsmål, ønsker at planlægge en aftale eller drøfte individuelt tilpassede behandlingsmuligheder, er det at komme i kontakt det første skridt mod et sundere smil.

Kontakt os i dag, og lad os starte din tandplejerejse sammen.

351A9276_web
Dine bekymringer besvaret

Har du spørgsmål? Find svar her.

Udforsk vores FAQ-sektion for hurtige svar på almindelige spørgsmål om behandlinger, aftaler og tandpleje. Hvis du ikke kan finde det, du leder efter, er du velkommen til at kontakte os!

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam.
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam.